wsparcie innowacyjności i przedsiębiorczości

zamek cieszyn

Zamek Cieszyn od 2013 r. jest prowadzony wspólnie przez Miasto Cieszyn i Województwo Śląskie, co oznacza udział w  szeregu przedsięwzięć w skali całego województwa.

Na budżet Zamku składają się dotacje podmiotowe z Urzędu Miejskiego Cieszyna oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego, dotacje celowe jak na przykład ta dotycząca zarządzania Ekspozycją Drukarstwa, środki z projektów unijnych i ministerialnych, a także dochody własne, głównie z wynajmów przestrzeni biurowych i usługowych oraz sprzedaży biletów na Wieżę Piastowską.

Na koniec  2023 r. Zamek zatrudniał 26 osób na 19,05 etatu,  w tym wynagrodzenia 7  osób (4,25 etatu) pokrywane były z dotacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego. Dodatkowo Zamek zlecał usługi stałe, związane m.in. z obsługą prawną, ochroną budynków, sprzątaniem.

Zamek jest siedzibą i obszarem działania takich  organizacji jak:

W programie Dobre Innowacje, realizowanym w ramach w projektu „Polska dostępna - dostępność do zaprojektowania”, Zamek bezpośrednio współpracował ze Stowarzyszeniem Wspierania Inicjatyw Gospodarczych Delta Partner, które jest liderem projektu.

Zlokalizowany na Wzgórzu Zamkowym Punkt Informacji Turystycznej współpracował także ze Stowarzyszeniem Rozwoju i Współpracy Regionalnej „OLZA”

Letnie spacery o tematyce historycznej organizowane były przez Zamek w partnerstwie z Polskim Towarzystwem Turystyczno-Krajoznawczym, a seria spotkań z historią wczesnego średniowiecza wraz ze Stowarzyszeniem Rekonstrukcji Historycznych „Golęszyce”.

Dział Przedsiębiorczości

Wsparcie przedsiębiorczości

W 2023 r. Zamek Cieszyn wspierał Urząd Miejski w Cieszynie w organizacji spotkań dla przedsiębiorców:

Dostępność

W marcu 2023 r. został przeprowadzony audyt dostępności architektonicznej Zamku Cieszyn, w ramach projektu pod nazwą  „Ośrodek Wsparcia Architektury Dostępnej (OWDA) – kompleksowe usługi w zakresie dostępności architektonicznej dla podmiotów publicznych". W listopadzie otrzymano szczegółowy Raport z w/w audytu. Na jego podstawie opracowano plan wdrożenia dostępności  Zamku Cieszyn.

W sierpniu opracowano i wprowadzono Zarządzeniem Dyrektora Regulamin obsługi klientów ze szczególnymi potrzebami w Zamku Cieszyn.

Dział Wzornictwa

Dział Wzornictwa uczestniczy w projektach europejskich, ale też zajmuje się organizowaniem wydarzeń, które pokazują wartość dobrego projektowania w rozwiązaniach ważnych dla firm, ale także życia społecznego.

Graduation Projects

Projekty Kreatywna praca z małymi i odległymi miejscamie dla inteligentnych projektantówojektantów i przedsiębiorców, potencjalnie zainteresowanych nowymi, ciekawymi projektami.

KONKURS ŚLĄSKA RZECZ

W lutym Zamek Cieszyn rozpoczął realizację 18. Edycji konkursu Śląska Rzecz. Do konkursu zgłosiło się 38 firm i instytucji. Uroczysta Gala wręczenia nagród oraz otwarcie wystawy pokonkursowej  miały miejsce 22 czerwca. Statuetkę otrzymali:

Podczas gali zapewniono tłumaczenie wystąpień na język migowy. Wystawę w Zamku prezentowano do 10 września 2023 r.

Od 6 listopada 2023 r. do 16 stycznia 2024 r. – wystawa była prezentowana w Dobrotece w Dobrodzieniu.

Konkurs oraz wystawę honorowym patronatem objęli: Marszałek Województwa Śląskiego, Marszałek Województwa Opolskiego, Burmistrz Miasta Cieszyna, Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach.

inne wystawy

Plakat "Dizajn w Przestrzeni Publicznej. Rzemiosło".

Projekty

Intride – Soft, Digital and Green Skills for Smart Designers

W styczniu 2023 r. Lider projektu INTRIDE – Soft, Digital and Green Skills for Smart Designers złożył ostatni, rozliczający raport z realizacji projektu.  W maju 2023 r. otrzymano informację z instytucji zarządzającej programem Erasmus+ , w ramach  którego projekt otrzymał dofinasowanie, o pozytywnym rozliczeniu i zakończeniu.

Projekt INTRIDE zakładał pionierskie rozwiązanie w zakresie tworzenia sieci współpracy między instytucjami szkolnictwa wyższego, przedsiębiorcami i centrami technologicznymi, mające na celu opracowanie wspólnego programu nauczania projektantów. Program uwzględniał miękkie, cyfrowe i zielone kompetencje, kluczowe jako czynniki stymulujące innowacje w MŚP sektora wytwórczego. W ramach projektu Zamek współtworzył nowy program szkoleń dla projektantów, realizował założony cykl warsztatów i spotkań.

Projekt: Dobre Innowacje

Projekt: Creative works with small and remote places (SMOTIES)

Projekt: Creative works with small.
Projekt Smoties - Zamek Cieszyn.

Projekt SMOTIES To kolejne, wspólne działanie europejskich partnerów tworzących platformę Human Cities. Są nimi instytucje publiczne, uczelnie wyższe, centra projektowe, organizacje pozarządowe, ośrodki badawcze zlokalizowane w 10 europejskich miastach:

Jedynym polskim partnerem jest Zamek Cieszyn. SMOTIES opiera się na zaangażowaniu lokalnej społeczności i poprzez wspólne działania w przestrzeni publicznej ma przyczynić się do pobudzania aktywności i kreatywności „małych i odległych miejsc”. Jako polski partner jako miejsce działań wybraliśmy Bobrek.

Projekt SMOTIES potrwa do października 2024 r.

projekt: Obserwatorium Designu

Logo "Sieć obserwatorów SO SIR".

19 maja 2023 r. podczas Śląskiego Festiwalu Innowacji, Rada Programowa Sieci Regionalnych Obserwatoriów Specjalistycznych wyraziła zgodę na powołanie Obserwatorium Dizajnu w Województwie Śląskim. Nowe Obserwatorium współtworzą Zamek Cieszyn( Lider) oraz partnerzy Akademia WSB i Media Lab (instytucja kultury Katowice Miasto Ogrodów).

W październiku 2023 r. został złożony wniosek o dofinasowanie projektu systemowego pn.: Utworzenie Regionalnego Obserwatorium Innowacji, którego jednym z Partnerów jest Zamek Cieszyn a Liderem jest Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.

Głównym celem projektu będzie wsparcie i usprawnienie zarządzania rozwojem regionu w zakresie regionalnego potencjału innowacyjnego oraz naukowo-technologicznego. W ramach projektu Zamek będzie odpowiedzialny za koordynowanie prac Obserwatorium Designu.

Celem Obserwatorium designu i działań Zamku Cieszyn w projekcie będzie rozwój obserwatorium poprzez:

Projekt rozpoczął się w listopadzie 2023 r. i potrwa do października 2025 r.  Jest dofinasowany w 100% ze środków Unii Europejskiej w ramach Priorytetu: FESL.01.00-Fundusze Europejskie na inteligentny rozwój dla Działania: FESL.01.03-Ekosystem RIS.

Planowany budżet Zamku Cieszyn: 261.500,00 zł

Projekt "Cieszyn miasto samowystarczalne".

Cieszyn — Miasto Samowystarczalne

Cieszyn Miasto Samowystarczalne

W 2023 r. kontynuowano prace związane z realizacją projektu PROGRAM ROZWOJU LOKALNEGO (PRL) dla Cieszyna

Zamek Cieszyn w ramach umowy partnerstwa z Urzędem Miejskim realizował 4 przedsięwzięcia:

Przy Zamku Cieszyn powstała Szkoła Rzemiosł Cieszyn – inicjatywa, która znalazła finansowanie w projekcie Cieszyn – miasto samowystarczalne, ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego w ramach programu Rozwój Lokalny. W jej tworzeniu udział wzięli m.in. Uniwersytet Śląski, lokalne środowiska kreatywnych firm oraz tradycyjne zakłady rzemieślnicze. Szkoła miała inspirować do rozwoju rzemiosła, poszukiwania nowych form jego wykorzystania, a także budować lokalną przedsiębiorczość w oparciu o te rzemiosła. Oferta Szkoły skierowana była do osób dorosłych, które chciały nabyć i poszerzyć umiejętności w zakresie tradycyjnego rzemiosła, ale z jej zasobów sprzętowych będą też mogli korzystać w przyszłości uczniowie cieszyńskich szkół. Szkoła Rzemiosł ruszyła w marcu 2023 r., jej oficjalne zakończenie miało miejsce w grudniu 2023 r.

Zadania wykonane w ramach przedsięwzięcia w 2023 r.:

Termin zakończenia przedsięwzięcia - 30 kwietnia 2024 r.

Szkoła Rzemiosł to jedno z trzech przedsięwzięć projektu Cieszyn Miasto Samowystarczalne przypisanego Zamkowi.

Innym przedsięwzięciem projektu PRL realizowanym przez Zamek Cieszyn w 2023 r. było przedsięwzięcie pod nazwą Zielone sąsiedztwo PRL-28 - Aktywne włączenie społeczności lokalnej w działania na rzecz adaptacji do zmian klimatu (działanie nieinwestycyjne).

Przedsięwzięcie „Zielone sąsiedztwo” wpisane do „Miejskiego Planu Adaptacji do zmian klimatu dla Miasta Cieszyn do roku 2030”. W dokumencie łączono jego realizację z programami „Edukacja dla klimatu” i „Szkoły i przedszkola dla klimatu”.

Przedsięwzięcie o znaczeniu edukacyjnym. Miało na celu zachęcić mieszkańców do oddolnych działań w najbliższym sąsiedztwie, które pozwolą na praktyczne wdrażanie zasad ekologii m.in. poprzez prosty system wsparcia w postaci zakupu nasion, ziemi, zbiorników na deszczówkę, narzędzi ogrodniczych itd. Efektem przedsięwzięcia miało być opracowanie zbioru zasad tworzenia miejsc zielonych w mieście w wyniku kampanii promocyjnych, konsultacji z mieszkańcami, imprez towarzyszących propagujących ideę. W rezultacie miało powstać wg projektu 6 miejsc zielonych na udostępnionych mieszkańcom terenach z zasobów miejskich oraz 6 ogrodów edukacyjnych (przedszkolno - przyszkolnych).

Realizację przedsięwzięcia rozpoczęto 01.07.2023 r.

Do końca 2023 r., zrealizowano:

1. kampanię promocyjną na stronie internetowej instytucji, w gazecie Wiadomości Ratuszowe, artykuł sponsorowany w lokalnej gazecie Głos Ziemi Cieszyńskiej, portalu ox.pl, mediach społecznościowych,;

2. opracowanie i druk materiałów graficznych i gadżetów dla mieszkańców,

3. wstępne opracowanie zasad tworzenia zielonych miejsc na podstawie ustaleń dot. terenów zieleni w mieście – spotkania i konsultacje ze spółdzielniami mieszkaniowymi i innymi podmiotami (Zakład Budynków Mieszkalnych, Spółdzielnia Mieszkaniowa Cieszynianka, Górnicza Spółdzielnia Mieszkaniowa, Liburnia. Spółdzielnia Mieszkaniowa, ZAPON, Urząd Miejski Cieszyn),

4. opracowanie regulaminów uczestnictwa w przedsięwzięciu dla zespołów mieszkańców,

5. przeprowadzenie naborów pomysłów mieszkańców - konsultacje pomysłów mieszkańców prowadzone podczas wydarzeń, telefonicznie, osobiście i w terenie przez koordynatora projektu, wybór zwycięskich zespołów, podpisanie umów,

6. organizacja w dniach 11-13 sierpnia 2023 r. pierwszego wydarzenia propagującego ideę towarzyszącego imprezom miejskim: stoisko informacyjne dot. projektu, konsultacje projektów mieszkańców + warsztaty o charakterze ekologicznym (młotkowanie roślin na eko-torbach, stemple graficzne Modulo,  haft roślinny, budowa domków dla zapylaczy) podczas XXII Skarbów z Cieszyńskiej Trówły,

7. organizacja w dniach 15-17 września 2023 r. drugiego wydarzenia propagującego ideę towarzyszącego imprezom miejskim - stoisko informacyjne dot. projektu + warsztaty towarzyszące imprezie Off Travellers - Festiwal Podróży, Ekologii i Dobrego Życia (warsztaty: kąpiel leśna, warsztaty herbaciane, permakultury, mindfullnes, stemple graficzne Modulo,  wyplatania KOBOKO, haft roślinny, domki dla zapylaczy, kadzidła z ziół,

8. realizacja zakupów nasion, narzędzi, roślin – realizacja „zielonych” inicjatyw przez mieszkańców,

9. organizacja trzeciego wydarzenia – w dniu 26 października 2023 r. - Konferencja „Dizajn w przestrzeni publicznej Urban Farming- Rolnictwo przenosi się do miast!”. W konferencji wzięło udział około 90 osób. Prowadzony był streaming na żywo na profilu Facebook Instytucji. Tematy poruszane podczas konferencji:

10. realizacja wykładu autorskiego w dniu 13 listopada 2023 r. dot. rolnictwa ekologicznego z pokazem filmowym. Odbiorcami wykładu byli studenci i uczniowie szkół średnich,

11. opracowanie założeń kampanii edukacyjnej w szkołach,

12. udział w spotkaniu dot. zmian klimatu i błękitno-zielonej infrastruktury dla jednostek samorządowych podlegających Urzędowi Miejskiemu w dniu 14 grudnia 2023 r. – przedstawienie planu i zasad dot. tworzenia zielonych miejsc szkołom i przedszkolom miejski,

13. realizacja zakupów ogrodniczych,

14. realizacja miejsc zielonych przez mieszkańców - rabaty kwiatowe, pojemniki na deszczówkę. Przedsięwzięcie kontynuowano do 30 kwietnia 2024 r.