SAMORZĄD Miasta Cieszyna

Czwartek: 7:30-15:30

Piątek: 7:30-14:30

RADA Miejska Cieszyna

Góra od lewej: Jan Potysz, Władysław Macura, Paweł Czycharowski, Rafał Foltyn, Krystian Kukuczka, Remigiusz Jankowski, Łukasz Bielski, Krzysztof Herok, Jan Sikora, Krzysztof Golec, Janusz Kołder

Dół od lewej:  Wiesław Kluz, Agata Rucka, Renata Franek, Monika Szlauer, Ewa Banot, Joanna Wowrzeczka, Irena Fluder- Kudzia, Brygida Pilch * , Jerzy Wałga

* (wygaśnięcie mandatu Radnej Brygidy Pilch z dniem 11 grudnia 2023 r.)

Nieobecny na zdjęciu : Szymon Słupczyński

Przewodniczący Rady Miejskiej:

Remigiusz Jankowski

Wiceprzewodniczący Rady Miejskiej:

Łukasz Bielski

Krystian Kukuczka

Pozostali członkowie Rady Miejskiej:

Ewa Banot

Paweł Czycharowski

Irena Fluder-Kudzia

Rafał Foltyn

Renata Franek

Krzysztof Gole

Krzysztof Herok

Wiesław Kluz

Janusz Kołder

Władysław Macura

Brygida Pilch

Jan Potysz

Agata Rucka

Szymon Słupczyński

Jan Sikora

Monika Szlauer

Jerzy Wałga

Joanna Wowrzeczka

Działalność Rady Miejskiej Cieszyna w 2023 r.

podjęte uchwały

interpelacji

zapytań zgłoszonych

do Burmistrza Miasta

wyróżnienia i nagrody  dla miasta cieszyna  w 2023 r.

WIADOMOŚCI RATUSZOWE NAJLEPSZĄ GAZETĄ MIEJSKĄ

W KONKURSIE "KRYSZTAŁY PR-u"

22 listopada 2023 r. podczas uroczystej Gali organizowanej w trakcie XVIII Konferencji PR w Samorządzie i Administracji Państwowej Burmistrz Gabriela Staszkiewicz odebrała nagrodę dla Miasta Cieszyna w kategorii "najlepsza gazeta miejska/biuletyn".

Międzynarodowy Festiwal Teatralny „Bez granic” z nagrodą Promotor Polski 2023 na European Economic Congress Katowice

„Promotor Polski” to tytuł przyznawany osobom, których osiągnięcia na polu kulturalnym, naukowym lub biznesowym budują wizerunek naszej marki narodowej. Wyróżnieniem tym są honorowane osoby, które poprzez swoje dokonania i zaangażowanie przyczyniają się do propagowania oraz umacniania pozytywnego wizerunku naszego kraju.

Organizator: Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska”.

Transgraniczne Centrum Informacji Turystycznej w Cieszynie - nominacja do finału ogólnopolskiego konkursu "Modernizacja Roku & Budowa XXI w.

Polska, Czechy, przejście graniczne. Transgraniczność!

Dzięki kolejnemu projektowi realizowanemu ze środków Unii Europejskiej wspólnie przez Cieszyn i Czeski Cieszyn w ramach programu Interreg V-A Republika Czeska - Polska, tramwaj znowu łączy obie części miasta w jedną całość – tym razem spajając je nowoczesną, zarazem uniwersalną ofertą turystyczną.

Projekt „Szlakiem Cieszyńskiego Tramwaju – rozwój transgranicznej turystyki“ jest jest kolejnym krokiem we współpracy Cieszyna i Czeskiego Cieszyna. W ramach projektu zrealizowano szereg działań, a jednym z nich była budowa polsko-czeskiego, Transgranicznego Centrum Informacji Turystycznej przy Moście Przyjaźni, w miejsce budowli, która jeszcze do niedawna stanowiła dosłowny symbol podziału miasta – dawnej strażnicy granicznej.

wiecej o projekcie

Miasto Cieszyn laureatem konkursu na Lidera Edukacji wśród małych i średnich miast Polski

Wyłonienie laureatów odbyło się na podstawie analizy, której źródłem danych były System Monitorowania Usług Publicznych (projekt realizowany przez MSWiA, ZMP, ZPP i GUS) oraz Monitor Rozwoju Lokalnego (realizacja w ramach programu Rozwój Lokalny). Metodologia wyłonienia laureatów opierała się na analizie miast pod kątem wyników egzaminów ósmoklasisty oraz racjonalnego poziomu finansowania edukacji. Miasta podzielono na trzy kategorie, a następnie wyłoniono te, które spełniały oba kryteria.

Laureaci konkursu to: Podkowa Leśna, Milanówek, Piaseczno, Bochnia, Cieszyn, Leżajsk, Łowicz, Karpacz, Kowal, Alwernia.

Cieszyn na 4 miejscu w kategorii gmin powyżej 20 tysięcy mieszkańców w Rankingu Gmin Województwa Śląskiego

Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej im. Jerzego Regulskiego wspólnie z Głównym Urzędem Statystycznym z Katowic zorganizowała po raz trzeci Galę Rankingu Gmin Województwa Śląskiego. Założeniem Rankingu jest wyłonienie i promowanie gmin najprężniej rozwijających się pod względem społeczno-gospodarczym. Analizie poddane zostały wszystkie gminy województwa śląskiego w 3 kategoriach: gminy do 20 tysięcy mieszkańców, gminy powyżej 20 tysięcy mieszkańców oraz miasta na prawach powiatu – informuje cieszyński Urząd Miasta.

Uroczysta Gala Rankingu Gmin Województwa Śląskiego odbyła się 15 listopada 2023 r. o godzinie 12.00 w Sali Sejmiku Śląskiego przy u. Ligonia 46 w Katowicach.

Wskaźniki, które wpływają na pozycję w Rankingu to m.in. Średnioroczne dochody własne budżetów gmin na 1 mieszkańca w latach 2020–2022, Średnioroczne wydatki majątkowe inwestycyjne budżetów gmin na 1 mieszkańca w latach 2020–2022, Średnioroczny wskaźnik zadłużenia budżetów gmin w latach 2020–2022, Udział wydatków bieżących budżetów gmin na administrację publiczną w wydatkach ogółem w 2022 r., Średnioroczne środki z Unii Europejskiej i innych źródeł niepodlegające zwrotowi na finansowanie programów i projektów unijnych stanowiące dochód budżetów gmin na 1 mieszkańca w latach 2020–2022 czy Liczba podmiotów gospodarki narodowej zarejestrowanych w REGON na 1.000 ludności w wieku produkcyjnym w 2022 r.