BEZPIECZEŃSTWO PUBLICZNE

Wydatki zrealizowane w ramach bezpieczeństwa publicznego w 2023 r.:

-27,69%

do roku 2022

W 2023 r. Miasto Cieszyn przekazało 5.032.486,46 na zapewnienie bezpieczeństwa mieszkańcom miasta. Z budżetu miasta znaczącą część środków przeznaczono na działalność operacyjną oraz inwestycje na rzecz Straży Miejskiej. Drugi znaczący kierunek środków realizowanych w ramach bezpieczeństwa publicznego dotyczył finansowania pomocy obywatelom Ukrainy, choć wartość tej pomocy spadła o ponad 53,3% w stosunku do 2022 r. Podobnie jak w poprzednich latach, finansowo wspierano również utrzymanie gotowości bojowej sześciu jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych: Cieszyn Bobrek, Cieszyn-Boguszowice, Cieszyn-Marklowice, Cieszyn-Pastwiska, Cieszyn-Krasna, Cieszyn-Mnisztwo.

Bezpieczeństwo w Cieszynie w 2023 r.

DZIAŁALNOŚĆ STRAŻY MIEJSKIEJ

8 830

Liczba przeprowadzonych interwencji w 2023 r.

4 545

Liczba przeprowadzonych interwencji na podstawie zgłoszeń mieszkańców
w 2023 r.

2 652

Liczba ujawnionych wykroczeń w 2023 r.

8

Liczba ujawnionych przestępstw w 2023 r.

W 2023 r. przeprowadzono 8.830 interwencji. W stosunku do 10.013 interwencji zrealizowanych w 2022 r. nastąpił spadek o 1.183. Interwencje te dotyczyły głównie egzekwowania prawa karnego (szczególnie prawa o wykroczeniach), ustaw porządkowych (m. in. ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, o odpadach, o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, prawa miejscowego, regulaminu utrzymywania czystości i porządku na terenie Gminy Cieszyn, o wyłapywaniu bezpańskich zwierząt). Interwencje strażników miejskich (8.830) podejmowane były z własnej inicjatywy oraz po zgłoszeniach mieszkańców . Zgłoszenia mieszkańców (4.545) dotyczyły: zakłócania porządku publicznego (896), zagrożeń w ruchu drogowym (1.857), ochrony środowiska i gospodarki odpadami (315), zagrożeń życia i zdrowia (271), awarii technicznych (123), zwierząt (542), innych spraw (541). W 2023 r. wystawiono do pracy 989 patroli.

734

Liczba mandatów karnych nałożonych w 2023 r.

1 573

Liczba udzielonych pouczeń w 2023 r.

2 100

Liczba ujawnionych wykroczeń związanych z bezpieczeństwem i porządkiem w komunikacji w 2023 r.

W 2023 r. udzielono 1.573 pouczeń oraz nałożono 734 mandatów karnych. W przypadku 199 osób skierowano wnioski do Sądu Rejonowego. W 2023 r. wśród wykroczeń najczęściej zidentyfikowano wykroczenia przeciwko bezpieczeństwu i porządkowi w komunikacji, wykroczenia przeciwko obyczajności publicznej oraz wykroczenia przeciwko urządzeniom użytku publicznego. W trakcie wykonywania czynności związanych z kontrolą ruchu drogowego strażnicy m.in. 370 razy założyli blokadę na koło pojazdu.

134

Liczba wspólnych działań interwencyjnych przeprowadzonych z Komendą Powiatową Policji w 2023 r.

142

Liczba przeprowadzonych kontroli w zakresie ochrony środowiska w 2023 r.

744

Liczba przeprowadzonych interwencji w obszarze socjalnym w 2023 r.

Zdjęcie przedstawia Strażnika Miejskiego wraz z dziećmi podczas akcji prewencyjnej w szkole.

Powyższe obszary działalności Straży Miejskiej wspierane są przez działania o charakterze promocyjno-informacyjnym takie jak zamieszczanie informacji o Straży Miejskiej poprzez prowadzenie oficjalnego profilu na facebooku oraz przekazywanie mediom publicznym informacji o zaistniałych zdarzeniach lub realizowanych akcjach profilaktycznych.

Zrzut ekranu z facebooka Straży Miejskiej w Cieszynie.

Statystyki PROFILU FB w 2023 r.:

współpraca z innymi podmiotami

Wykonując ustawowe zadania Straż Miejska w Cieszynie współpracowała z wieloma podmiotami. Stałą współpracę prowadzono z Urzędem Miejskim w Cieszynie, Komendą Powiatową Policji w Cieszynie, Komendą Powiatową Państwowej Straży Pożarnej, Cieszyńskim Pogotowiem Ratunkowym, Miejską Policją w Czeskim Cieszynie, Miejskim Zarządem Dróg.

Natomiast okazjonalną współpracę (w zależności od potrzeb) Straż Miejska prowadziła z następującymi podmiotami: Straż Graniczna, Urząd Celny, Urząd Skarbowy, Starostwo Powiatowe, Powiatowy Inspektor Weterynarii, Powiatowy Inspektor Sanitarny, Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, Schronisko dla Zwierząt, Cieszyński Ośrodek Kultury „Dom Narodowy”, Zakład Gospodarki Komunalnej, szkoły, ZHP Hufiec Ziemi Cieszyńskiej, Rady Osiedlowe Mieszkańców i inne.

Współpraca z Urzędem Miejskim polegała na:

Miejskiego, łącznie z ich obsługą oraz wykorzystywaniu przez Straż centrali telefonicznej,

Środowiska,

lokalu mieszkalnym.

kontroli sanitarno-porządkowych.

Współpraca z Komendą Powiatową Policji w Cieszynie obejmowała:

Współpraca z Komendą Powiatową Państwowej Straży Pożarnej w Cieszynie polegała na wzywaniu

strażaków do zdarzeń wymagających ich interwencji oraz zabezpieczaniu przez strażników miejskich

akcji ratowniczych prowadzonych przez strażaków, a także wspólnym uczestnictwie w akcjach

prewencyjnych. W okresie sprawozdawczym strażnicy miejscy wzywali strażaków i pomagali im w 25

zdarzeniach.

Współpraca z Cieszyńskim Pogotowiem Ratunkowym realizowana była poprzez wzywanie karetek do osób potrzebujących pomocy medycznej, wobec których strażnicy miejscy podejmowali interwencje - 20 razy, jak również poprzez pomoc udzielaną przez strażników miejskich obsłudze karetek, wobec pacjentów uciążliwych, zakłócających porządek publiczny.

Współpraca z Policją Miejską w Czeskim Cieszynie polegała na:

Współpraca z Miejskim Zarządem Dróg polegała na:

Współpraca z pozostałymi instytucjami była okazjonalna i dotyczyła głównie udzielania przez Straż Miejską pomocy różnym podmiotom i osobom w sprawach dotyczących przestrzegania porządku publicznego.

Nową płaszczyzną działalności Straży Miejskiej w Cieszynie jest realizacja zadań  z zakresu obsługi programu NaprawmyTo.pl. Program oficjalnie działa od 2021 r. i jest koordynowany przez Straż Miejską w Cieszynie. W okresie od 1.05.2021 r. do dnia 31.12.2023 r. w ramach programu NaprawmyTo.pl zgłoszono 1.173 alerty, z czego zrealizowano/naprawiono 961. Do Straży Miejskiej w 2023 r. bezpośrednio skierowano 62 alerty.

Podsumowując działalność Straży Miejskiej w 2023 r. należy stwierdzić, że poziom wykonywanych przez strażników miejskich zadań był dobry, a podejmowane przez nich interwencje przyczyniły się w znacznym stopniu do poprawy porządku publicznego oraz bezpieczeństwa mieszkańców miasta.

działalność Biura Bezpieczeństwa i zarządzania Kryzysowego

Biuro Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego w 2023 r. przekazało łącznie 396 ostrzeżeń dla mieszkańców miasta dotyczących przerw w dostawie mediów (woda, energia elektryczna itp.), anomalii pogodowych (śnieżyce, silne wiatry, intensywne opady deszczu itp.) oraz zanieczyszczeń aerosanitarnych (powietrze).

SZKOLENIA

Pracownicy BBZK przeprowadzili szkolenia dla pracowników miejskich szkół podstawowych pod nazwą: „Prowadzenie Akcji Jodowej na terenie Cieszyna” oraz podmiotów prowadzących działalność opiekuńczą i opiekuńczo – leczniczą, na którym omówiono algorytm postępowanie w takiej placówce w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowej. Zorganizowano ćwiczenia z zakresu zarządzania kryzysowego – „Prowadzenie działań z zakresu akcji jodowej na terenie Miasta Cieszyn”. BBZK wzięło także udział w ćwiczeniach na terenie PPG Cieszyn, które organizowała Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Katowicach. Odbył się także trening Systemu Stałego Dyżuru pk. „GLORIA 2023”, trening akcji kurierskiej pk: „TRASA 2023” oraz ogólnopolskie, wieloszczeblowe ćwiczenia aplikacyjne „LIBERO 2023”. Celem ćwiczenia było ostrzeganie ludności cywilnej o zagrożeniu uderzeniami z powietrza.

WSPÓŁPRACA Z JEDNOSTKAMI OSP

Utrzymywano ciągłą współpracę z jednostkami Ochotniczych Straży Pożarnych na terenie Cieszyna – głównie w zakresie wypełniania ustawowych zadań nałożonych na gminę (ponoszenie na rzecz jednostek OSP kosztów wyposażenia, utrzymania, zapewnienia gotowości bojowej, umundurowania, ubezpieczenia, okresowych badań lekarskich, w tym m.in., opłacono koszty badań medycznych 37 strażaków), rozliczono paliwo i wydano 44 kart drogowych pojazdów i 268 kart sprzętu silnikowego. Wypłacono ekwiwalenty dla 103 osób. Ze środków Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej – Funduszu Sprawiedliwości sfinalizowano zakup niezbędnego sprzetu i umundurowania. W ramach Konkursu Marszałkowskiego pt. „Zwiększenie potencjału ratowniczego Ochotniczych Straży Pożarnych województwa śląskiego w 2023 r.” Cieszyn otrzymał dotację z przeznaczeniem na zakup wyposażenia indywidualnego dla strażaka (umundurowanie) dla Ochotniczej Straży Pożarnej Cieszyn - Bobrek.

DIAŁANIA PLANISTYCZNE I POZOSTAŁE

Opracowano i zaktualizowano cztery plany z zakresu szeroko pojętego zarządzania kryzysowego. Sprawdzono pod kątem merytorycznym 20 planów ochrony zabytków na wypadek konfliktu zbrojnego i sytuacji kryzysowej, które zostały opracowane przez kierowników jednostek organizacyjnych posiadającej zabytek, a które zostały przekazane Burmistrzowi do zatwierdzenia. Sporządzono nową „Analizę zagrożeń na obszarach wodnych gminy Cieszyn”. Na bieżąco prowadzony był nadzór nad prawidłowym działaniem systemu alarmowania miasta Cieszyna. Nadzorowano prowadzenie ewakuacji w miejskich jednostkach organizacyjnych. Dokonano kontroli oznakowania miejsc niebezpiecznych na obszarach wodnych. Uczestniczono również w posiedzeniach Miejskiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego (12 posiedzeń). Opracowano dokumentację dotycząca 6 zgromadzeń publicznych i 1 zgody na loty śmigłowcem nad obszarem miasta.

DZIAŁALNOŚĆ OCHOTNICZYCH STRAŻY POŻARNYCH

219

Liczba zdarzeń / interwencji OSP w 2023 r.

36

Liczba zdarzeń / interwencji pożarniczych OSP w 2023 r.

164

Liczba zdarzeń / akcji ratowniczych dotyczących miejscowych zagrożeń w 2023 r.

Jednostki OSP z terenu Cieszyna wyjeżdżały 219 razy, w tym 36 razy do pożarów, 164 do miejscowych zagrożeń oraz 19 do alarmów fałszywych.

Ponadto jednostki OSP brały udział w ćwiczeniach Komendanta Miejskiego ZOSP w Kościele Jezusowym, zajezdni autobusowej Zakładu Gospodarki Komunalnej w Cieszynie- połączone ze szkoleniem medycznym i omówieniem gaszenia pojazdów elektrycznych i instalacji fotowoltaicznych oraz w Teatrze im. Adama Mickiewicza w Cieszynie. OSP wzięły także udział w ćwiczeniach Komendanta Powiatowego PSP w Cieszynie: na Zakładach Mięsnych

Bielesz oraz w Zakładzie Elektrociepłowni Cieszyn.

Strażacy podczas ćwiczeń w Kościele Jezusowym.
Strażacy OSP podczas ćwiczeń w Kościele Jezusowym.
Ćwiczenia ZGK w Cieszynie.

Podjęte w 2023 r. inicjatywy:

Cieszyńskiej Barbórki, Bieg Fortuna,

Udział w uroczystościach/zawodach: