DZIAŁALNOŚĆ SPORTOWA, TURYSTYCZNA I REKREACYJNA

Wydatki Wydziału Sportu zrealizowane w ramach kultury fizycznej i sportu Na realizację zadań w 2023 r.

2 987 280,69

kwota wypłacona na stypendia
sportowe w 2023 r.

Gala Sportu Cieszyńskiego

1 października 2023 r. w Cieszyńskim Ośrodku Kultury "Dom Narodowy" odbyła się Gala Sportu Cieszyńskiego zorganizowana przez Wydział Sportu Urzędu Miejskiego w Cieszynie. Podczas tej doniosłej uroczystości Burmistrz Miasta Cieszyna Pani Gabriela Staszkiewicz wręczyła sportowcom stypendia, wyróżnienia i nagrody Miasta Cieszyna za wysokie wyniki sportowe osiągnięte w 2022 r.

Nagrody Miasta Cieszyna opiewały na łączną kwotę 17.000 zł.

Największe imprezy i WYDARZENIA sportowe w 2023 r.

13. Cieszyński FORTUNA Bieg

23.04.2023 r.

Największa transgraniczna impreza biegowa, w której wzięło udział ponad 630 uczestników odbyła się 23 kwietnia 2023 r.  Biegacze mieli do pokonania dziesięciokilometrową pętlę, której malownicza trasa biegnie wzdłuż nadolziańskich bulwarów po ulicach Cieszyna i Czeskiego Cieszyna.

VIII Otwarte Mistrzostwa Śląska w siatkówce plażowej

22-23.06.2023 r.

W dniach 22-23 lipca 2023 r. na boiskach do siatkówki plażowej znajdujących się na terenie Kąpieliska Miejskiego w Cieszynie odbyły się Cieszyńskie Turnieje Siatkówki Plażowej w ramach VIII Otwartych Mistrzostw Śląska w Siatkówce Plażowej. W rywalizacji uczestniczyło 31 par z różnych zakątków Śląska i nie tylko w kategoriach kobiet i mikstów.

III Mistrzostwa Cieszyna w Badmintonie

30.07.2023 r.

30 lipca 2023 r. odbyły się III Mistrzostwa Cieszyna w Badmintonie. Imprezę zorganizowano na boiskach do badmintona ulokowanych w Hali Widowiskowo-Sportowej im. Cieszyńskich Olimpijczyków w Cieszynie przy ul. Sportowej 1. Rozgrywki cieszyły się ogromnym zainteresowaniem i wzięło w nich udział ponad 70 uczestników w różnych kategoriach wiekowych.

Amatorska Liga Tenisa Ziemnego Cieszyn 2023

czerwiec-wrzesień 2023 r.

Organizowana Cieszyńska Amatorska Liga Tenisa Ziemnego na kortach tenisowych zlokalizowanych przy Hali Widowiskowo-Sportowej im. Cieszyńskich Olimpijczyków cieszy się sporym zainteresowaniem wśród sympatyków tego sportu. Liga wystartowała 19 czerwca 2023 r. i trwała do później jesieni. Uroczyste zakończenie  odbyło się podczas Gali Sportu Cieszyńskiego w dniu 1 października 2023 r.

„3, 2, 1... START!” Otwarcie Stadionu Miejskiego

06.10.2023 r.

W związku z wyjątkową okazją otwarcia zmodernizowanego stadionu lekkoatletycznego dnia 6 października  miasto Cieszyn  zorganizowało zawody lekkoatletyczne – pierwsze po remoncie! O sportowe emocje zadbały dzieci i młodzież z cieszyńskich szkół podstawowych, które rywalizowały w konkurencjach biegowych oraz w skoku w dal.

Kurs samoobrony dla kobiet

03.10.2023 r.

3 października 2023 r. w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym w Cieszynie rozpoczęły się zajęcia "Kursu samoobrony dla kobiet". Dwóch policyjnych instruktorów wprowadziło uczestniczki kursu w podstawy samoobrony, pokazało jak utrzymywać prawidłową postawę ciała, oraz sposób reagowania w sytuacjach, które niosą ze sobą ryzyko zagrożenia naszego życia lub zdrowia.

Zajęcia dla seniorów 55+

W celu stworzenia możliwości aktywnego spędzania czasu wolnego oraz uczestnictwa w zajęciach sportowych osobom starszym Miasto Cieszyn zorganizowało w 2023 r. zajęcia sportowe dla seniorów.  Ćwiczenia odbywały się na terenie Uniwersytetu Śląskiego w Cieszynie oraz w Studiu Świadomego Ruchu. W okresie od lutego do czerwca były to zajęcia z pilatesu, gimnastyki oraz gimnastyki w wodzie, zaś od października do grudnia odbywały się zajęcia z gimnastyki oraz gimnastyki w wodzie.

Igrzyska dzieci i młodzieży szkolnej

Cieszyn był koordynatorem rozgrywek sportowych organizowanych przez Szkolny Związek Sportowy w Katowicach dla dzieci i młodzieży, w których brało udział 9 Szkół Podstawowych. W ciągu roku szkolnego odbyło się ponad 30 zawodów. Cieszyńska młodzież rywalizowała w wielu dyscyplinach sportowych takich jak pływanie, tenis, piłka nożna, siatkówka, szachy, biegi przełajowe, itp.

IMPREZY I WYDARZENIA SPORTOWE ORGANIZOWANE PRZEZ NGO WE WSPÓŁPRACY Z MIASTEM

Organizator: Klub Sportowy Cieszyn

Organizator: KS „SHINDO” Cieszyn

Organizator: SS GramOLajf

Organizator: Automobilklub Cieszyński

Organizator: Młodzieżowe Towarzystwo Pływackie „Delfin”

Organizator: KS MarioSport

Organizator: Stowarzyszenie Mażoretek „Cieszyńskie Gwiazdeczki”

POZOSTAŁE WYDARZENIA sportowe I TURYSTYCZNE

DZIAŁALNOŚĆ MIEJSKICH OBIEKTÓW SPORTOWYCH

W Hali Widowiskowo-Sportowej im. Cieszyńskich Olimpijczyków do 02.04.2023 r. funkcjonowało lodowisko, natomiast od 29.04.2023 r. ruszyła działalność rolkowiska i kortów do badmintona, które funkcjonowały do 31.08.2023 r. Kolejny sezon na lodowisku wystartował 16.10.2023 r. W hali odbywały się regularne treningi oraz mecze hokeja oraz regularne treningi łyżwiarstwa figurowego.

Imprezy odbywające się na terenie Hali Widowiskowo-Sportowej w 2023 r.:

Korty tenisowe zostały uruchomione od 24.04.2023 r. i funkcjonowały do 31.10.2023 r. W trakcie sezonu na kortach odbywały się zajęcia i treningi dla dzieci i młodzieży oraz rozgrywane były mecze w ramach Cieszyńskiej Amatorskiej Ligi Tenisa Ziemnego.

Kąpielisko Miejskie zostało uruchomione od 17.06.2023 r. a sezon został zakończony 03.09.2023 r. Na boiskach do siatkówki plażowej zlokalizowanych na terenie Kąpieliska odbyły się Cieszyńskie Turnieje Siatkówki Plażowej w ramach cyklu pn. VIII Otwarte Mistrzostwa Śląska w Siatkówce Plażowej.

Boisko wielofunkcyjne w Cieszynie - Marklowicach zostało uruchomione od 1.04.2023 r. i funkcjonowało do grudnia 2023. Obiekt ten służył głównie mieszkańcom naszego miasta i udostępniany był nieodpłatnie.